fond de teint


fond de teint 1.0

((vooral) in België)

basislaag van make-up die op de huid van het gezicht en de nek wordt aangebracht onder eventuele andere make-up; foundation
De laag zorgt er voor dat de huid er egaal uitziet in kleur en textuur en geeft de huid een iets lichtere of donkerder tint.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fond de teint…

is make-up; is een stof

  • [Functie] zorgt er voor dat de huid er egaal uitziet in kleur en textuur en geeft de huid een iets lichtere of donkerder tint; dient als onderlaag voor eventuele andere make-up
  • [Plaats] wordt aangebracht op de huid van het gezicht en eventueel de nek
  • [Consistentie] is verkrijgbaar in crèmevorm, poedervorm, stiftvorm, mousse of in vloeibare vorm
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een onderlaag, basislaag van make-up
  • [Gebruikswijze] wordt aangebracht met een sponsje, een kwastje of met de vingers
  • [Gebruiker] wordt vooral gebruikt door vrouwen

Algemene voorbeelden


Ze legt een handdoek op haar schouders, gaat voor de spiegel in de keuken staan, grijpt de tube fond de teint. Een dot op haar voorhoofd, op allebei haar wangen, haar kin en het puntje van haar neus. Goed uitsmeren. Toch zie je duidelijk de scheidingslijn tussen fond de teint en geen fond de teint. Alle vrouwen in de buurt lopen met zo'n scheidingslijn rond. Alle madammen en alle mevrouwen. Want het moet, de fond de teint. Zonder fond de teint ben je niet gekleed. En ook poeder moet en lippenstift.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Nadat ze een bleke fond de teint heeft aangebracht en de lippen lichtjes heeft aangezet, trekt de couturière een van haar eigen creaties aan en stapt in haar schoenen met steile naaldhakken.

Werk, Josse De Pauw,

Als mama met iemand in de keuken praat, kijkt ze dikwijls in de spiegel om te zien of alles nog goed zit, de fond de teint, de lippenstift, haar poeder, haar haar.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

fond de teint 1.1

soort of merk fond de teint

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Bij sommige fonds de teint moet je even wachten om ze te laten intrekken, niet zo bij Éclat Matissime. Hij droogt dan mat op en ik denk dat mensen met een droge huid zelfs niet moeten afpoederen.

http://www.beautyloves.be/2012/04/givenchy-eclat-matissime-fond-de-teint.html